10 tips om te starten met lopen

28 Jun 2022

Wil jij graag starten met lopen? Top! Want meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezonde levensstijl. Voor beginnende sporters is lopen een goede keuze aangezien het goedkoop en evident is. Met één paar goede loopschoenen kan je al rustig aan de slag om jouw conditie te verbeteren!

1) Kies je kledij zorgvuldig.
Lopen in een katoenen T-shirt is nooit aangenaam. Kies voor ademende kledij. Is het wat kouder? Ook dan is een warme trui niet de beste keuze. Kleed je in verschillende (ademende) laagjes, zo blijf je het langst warm.2) Begin met de juiste schoenen.
De juiste loopschoen is het wapen van elke loper, laat je voeten testen en je begeleiden in de keuze van de juiste loopschoen. Loop er ook niet te lang op rond. Meer dan 1000 km kan een loopschoen niet aan.3) Bouw je looptrainingen op.
Weet wat je kan als je begint met lopen en stel een realistisch doel om naar toe te werken. Bouw niet te snel op maar neem de tijd om te groeien. Af en toe rust in bouwen is soms de beste training!4) Hou rekening met de ondergrond.
Niet elke ondergrond is ideaal om op te lopen. Probeer een egale ondergrond te vinden. In het park of het bos lopen is aangenaam, maar misschien niet als het al donker wordt. Ook de loopband is een goed alternatief. Loop je op straat? Zorg dan dat je altijd goed zichtbaar bent en hou je aan de verkeersregels.


5) Varieer in je trainingen.
Dat maakt het niet alleen voor jezelf leuker om te doen, maar het zorgt ook voor een beter trainingseffect. Als je altijd hetzelfde doet, gaat je lichaam minder of niet meer reageren op die trainingsprikkels.


6) Sporthorloge.
Een goed sporthorloge doet wonderen. Het is je loopbuddy onderweg dat je laat weten wanneer je te snel loopt of wanneer je een tandje moet bijsteken. Je kan je trainingen goed bijhouden en je coach (of app) kan je vertellen waar je moet bijsturen.


7) Zoek een loopbuddy.
Liefst van ongeveer hetzelfde niveau als jou, want samen lopen maakt het leuker én gemakkelijker!


8) Zorg na het lopen voor een vlotte recuperatie.
Je training stopt niet als je stopt met lopen. Zorg dat je zo goed en zo snel mogelijk kan recupereren. Stretch even, vul je energie terug aan en draag eventueel compressiesokken.


9) Volg een goed trainingsprogramma.
Trainingsprogramma’s zijn er in alle soorten en maten en het internet staat er vol van. Niet alle programma’s zijn even kwalitatief. Bij de keuze van een goed trainingsprogramma is het verstandig je te laten leiden door gekwalificeerde trainers. Besteed altijd voldoende aandacht aan de opwarming, stretching en cooling down.


10) Geen paniek bij een kwetsuur.
Loop je een kwetsuur op tijdens het lopen, dan ben je via Zeker Sporten goed ingedekt tegen mogelijke medische kosten.


Dit is een artikel van

logo-zeker-sporten-kl.png